Меню сайта

Гроші сутність, функції та теорія виникнення

Все наше життя тісно пов`язане з використанням грошей. Ми звикли до грошей до такої міри, що сприймаємо їх як належне, і не підозрюємо, що в нашому гаманці лежить один із найвидатніших винаходів людської думки. Гроші виконують важливу економічну роль. Розмаїття формулювання суті грошей свідчать про багатогранність і невизначеність цього економічного засобу загальновизнаного суспільством. Лише ця суспільна визначеність робить гроші дійсним платіжним засобом. Неможливо уявити сучасну ринкову економіку без розвинутої грошової системи. Для цього необхідні знання сутності, функцій та теорії виникнення грошей. Сучасна економіка заснована на існуванні грошей. Проблема суті сучасних грошей набула особливої гостроти, бо без глибокого розуміння їх природи не можна ні будувати сучасну грошову систему, ні ефективно регулювати її.

Ще з давніх-давен багато відомих на сьогоднішній день вчених займалися вивченням цієї актуальної теми. Наприклад, у ХVІІ-ХVІІІ ст. в Англії - У. Стаффорд, Т. Мен, Д. Норе; в Італії- Ф. Галіані; у Франції - А. Монкретьєн були представниками металі стичної теорії. Також відомим був англійський меркантиліст Томас Мен (1571-1641 pp.) який акцентував увагу переважно на таких функціях грошей, як міра вартості, засіб нагромадження і світові гроші. В свою чергу першими представниками номіналізму були англійці Дж. Берклі і Дж. Стюарт. Також Дж. М. Кейнс зробив значний внесок у розвиток кількісної теорії грошей та багато інших.

Метою дослідження грошей є визначення їх виникнення, сутності та функцій. Не можна досконало пізнати суть грошей, не пізнавши причини їх виникнення, походження, не з’ясувавши їх природу, не дослідивши історичний розвиток. При дослідженні виникнення грошей частково можна простежити розвиток як самого суспільства так і відносини між окремими країнами та націями. Особливого значення вивчення грошей набуває для розуміння функціонування ринкової системи економіки. Головним завдання цієї роботи є:

- проаналізувати еволюцію та теорії виникнення грошей;

визначити сутність грошей;

визначити функції грошей;

проаналізувати форми грошей;

дослідити становлення грошей в Україні;

проаналізувати інфляцію в Україні.

гроші інфляційний економічний

    Читайте більше

    Фінансовий аналіз діяльності ВО Жданiвська тепломережа ОКП Донецьктеплокомуненерго за 2010-2011 роки
    Економічний аналіз - це розчленування окремих складових економічних категорій (узагальнюючих показників) на складові частини (первинні показники) з метою їх подальшого вивчення і узагальнення. Особливого значення набуває економічний аналіз як інструмент пізнання у вивченні широкого кола ...

    Податкова система в Україні
    Подальший розвиток України значною мірою залежить від ефективності фінансової стратегії, яка забезпечує підвищення добробуту населення, виконання державою своїх обов’язків та функцій. Адже стабільність і економічний розвиток держави залежать від її податкової політики. Однією з основних ...