Меню сайта

Бюджетування та контролінг на підприємстві

Останнім часом підприємства найчастіше застосовують систему бюджетного планування, яка впроваджується з метою економії фінансових ресурсів, скорочення невиробничих витрат, більшої гнучкості в управлінні і контролі за собівартістю продукції, а також підвищення точності планових показників.

Під бюджетуванням слід розуміти планування діяльності підприємства шляхом розроблення взаємопов’язаних бюджетів, комплексно орієнтованих на ринкові потреби і покликаних забезпечити фінансовий стан і поступальний розвиток підприємства відповідно до його головної місії та статутних завдань.

Бюджет розглядається як своєрідна угода між менеджерами різного рівня, у якому завдання та зобов'язання менеджерів перекладаються на мову конкретних дій, які необхідно реалізувати впродовж певного часу в майбутньому. Бюджет містить у собі визначений у грошових одиницях перелік запланованих дій протягом певного періоду.

Ієрархічна система бюджетів підприємства дає змогу встановити ефективний контроль за надходженням і витрачанням коштів, створити реальні умови для реалізації ефективної фінансової стратегії. У міру реалізації закладених у бюджеті планів контролюються фактичні результати діяльності підприємства.

Метою даної курсової роботи є характеристика бюджетування та контролінгу на підприємстві. При написанні роботи використовувалися підручники і посібники, монографії та наукові публікації в журналах.

    Читайте більше

    Роль та значення офшорних компаній в системі міжнародного оподаткування
    Третє тисячоліття характеризується стрімким розвитком і поглибленням глобалізаційних процесів, які супроводжуються значними обсягами вивозу капіталу, інвестуванням в різні види діяльності та посиленням міжнародної співпраці. В таких умовах значно зростає і міжнародна, зокрема і податкова ...

    Міжбюджетні трансферти України
    Однією з важливих передумов забезпечення комплексного розвитку бюджетної системи є формування дієвого фінансового механізму регулювання міжбюджетних відносин. Історично склалося, що рівень економічного розвитку областей, міст обласного значення та районів є різним. Для економічног ...