Меню сайта

Історичний досвід оподаткування в Україні

Становлення України як суверенної, демократичної, правової держави передбачає необхідність проведення соціально-економічних та правових реформ. У цьому контексті потребує реформування та вдосконалення існуюча податкова система України.

Реформування податкової системи вимагає чіткого усвідомлення філософії оподаткування, ролі платника податку та правового врегулювання податкової системи України.

Значної актуальності, за сучасних умов, набувають питання пов’язані з наповненням бюджету держави, в першу чергу за рахунок сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів, сплата яких, відповідно до Конституції України, є обов’язковою для всіх громадян.

В даний час правове регулювання податкової системи в Україні здійснюється за відсутності єдиної загальнодержавної програми, що обумовлює її непослідовний характер. Наслідком цього є складність та суперечливість податкового законодавства, внесення численних змін до законів щодо оподаткування, надмірне податкове навантаження на окремих платників податків, зниження ділової активності суб’єктів господарювання, численні конфлікти між контролюючими органами та платниками податків тощо.

Чинна податкова система України (види податків, порядок їх обчислення, перелік об’єктів оподаткування, платників податків, правове регулювання податкової системи) регулюється десятками Законів України, постанов Кабінету Міністрів України та інших нормативних актів, окремі положення яких мають протиріччя. Тому назріла гостра необхідність прийняття Податкового кодексу України, яким би законодавчо були врегульовані питання адміністрування податків, зборів та інших обов’язкових платежів.

Всі ці питання необхідно вирішити в процесі реформування податкової системи України, кінцевою метою якого повинно стати спрощення податкового законодавства, його адаптація до законодавства Європейського Союзу.

Метою даної роботи є визначення сучасного стану та проблем податкової системи України, а також обґрунтування перспектив її розвитку в умовах трансформаційної економіки.

Досягнення зазначеної мети дослідження обумовило необхідність вирішення наступних завдань:

проаналізувати та узагальнити засади формування податкової системи України;

дослідити вплив податкової системи на розвиток економіки;

визначити основні проблеми податкової системи України;

розробити пропозиції по удосконаленню податкової системи.

    Читайте більше

    Фінансові результати діяльності підприємств, їх зміст і склад, порядок розрахунку, та використання
    В наш час багато які економісти схильні бачити головну причину нинішньої економічної кризи в Україні у непослідовності проведення економічних реформ, частих змінах економічного курсу та складу уряду. Безумовно, така точка зору не позбавлена об'єктивності, однак на мою думку, сучасна еко ...

    Податкові пільги і їх вплив на розвиток підприємства
    Актуальність поданої теми полягає у розширеному розкритті ролі податкових пільг у розвитку підприємства. В першу чергу, потрібно звернути увагу що ж собою являє сама пільга. Пільга - це звільнення (повне або часткове) платника податків, що враховує його особливості, від сплати подат ...