Меню сайта

Особливості формування власного капіталу акціонерними товариствами

Одним із найважливіших напрямків фінансового аналізу, що має проводитися керівництвом або спеціальними підрозділами суб’єкта підприємництва, є аналіз формування власного капіталу та ефективність його використання як головне джерело фінансування його діяльності. Саме на основі результатів такого аналізу керівництво приймає рішення щодо ефективності тих чи інших видів господарської діяльності, рішення про доцільність розвитку напрямків виробництва, про прибутковість видів продукції, що показує необхідність дослідження різних методик аналізу і визначає актуальність обраної теми.

Тема курсової роботи «Особливості формування власного капіталу акціонерними товариствами» дуже актуальна, адже показник власного капіталу акціонерного товариства є одним з головних індикаторів його кредитоспроможності. Він - основа для визначення фінансової незалежності товариства, його фінансової стійкості та стабільності. Власний капітал суб’єкта підприємництва будь-якої організаційно-правової форми - це підсумок першого розділу пасиву балансу, тобто перевищення балансової вартості активів суб’єкта підприємництва над його зобов’язаннями. Основними складовими власного капіталу є статутний капітал, додатковий і резервний капітал, нерозподілений прибуток.

Основна мета даної роботи полягає у виявленні особливостей формування власного капіталу акціонерного товариства та визначенні шляхів удосконалення його структури .

Поставлена мета обумовила необхідність вирішення ряду взаємопов’язаних завдань:

- дослідити порядок формування власного капіталу акціонерного товариства як основного джерела фінансування діяльності товариства;

- визначити сутність власного капіталу, його функції та його складові;

- провести дослідження методик аналізу власного капіталу акціонерного товариства;

- провести аналіз формування власного капіталу за даними досліджуваного акціонерного товариства;

- проаналізувати ефективність використання власного капіталу акціонерного товариства;

- визначити фактори впливу на ефективність використання власного капіталу та ступінь їх впливу на результативні показники діяльності акціонерного товариства;

- надати рекомендації щодо оптимізації формування капіталу акціонерного товариства та управління ним.

Об’єктом курсової роботи обрано публічне акціонерне товариство КБ «Приватбанк» та результати його діяльності за 2010-1011 роки.

Предметом дослідження є механізм формування власного капіталу акціонерними товариствами, як головного джерела його фінансування.

До основних методів дослідження слід віднести діалектичний та структурно-функціональний методи, а також системне, комплексне дослідження, опрацювання і використання інформації фінансового характеру. Також при проведенні дослідження використовувались методи та прийоми економічного і фінансового аналізу.

Курсова робота складається із вступу, основної частини та висновків. У вступі обґрунтовується актуальність обраної теми дослідження, визначаються мета, завдання, предмет та об’єкт дослідження. Основна частина присвячена дослідженню поставленої проблеми. У висновках сформульовано основні результати дослідження.

    Читайте більше

    Механізм економічного зростання в ринковій економіці
    За досить короткий проміжок часу, що минув з моменту оголошення України незалежною державою, вона стикнулася з безліччю проблем, що зачепили практично усі сфери суспільного життя країни. Та найголовнішою проблемою сучасної України, я вважаю, є її теперішній економічний стан. Макро ...

    Аналіз фінансового стану підприємства
    З переходом до ринкових відносин у народному господарстві України виникло безліч проблем і невирішених питань. Господарська діяльність підприємств, як і інші явища суспільного життя, потребує систематичного вивчення для успішного й ефективного управління нею. Одним із способів вивчення д ...