Меню сайта

Особливості системи податкових пільг в оподаткуванні доходів фізичних осіб

Система оподаткування доходів фізичних осіб є регулятором взаємовідносин між державою та громадянами - платниками податків. В умовах соціальної диференціації населення, що об’єктивно супроводжує функціонування економіки на ринкових засадах, особливої гостроти набувають питання, пов’язані з оподаткуванням доходів фізичних осіб. Тому проблема вибору раціональних механізмів податкового регулювання соціальних процесів, зокрема раціоналізація системи податкових пільг в оподаткуванні виплат з оплати праці, в Україні залишається актуальною проблемою, оскільки від цього залежить матеріальне становище та добробут громадян.

Дослідженню питань щодо оптимізації системи пільг в оподаткуванні доходів фізичних осіб на сучасному етапі приділили увагу такі вчені, як В. Андрущенко, В. Буряківський, В. Гурєєв, Ю. Іванов, А. Ісаєв, С. Каламбет, М. Кучерявенко, П. Мельник, О. Підлісна, А. Соколовська, В. Федосов та інші.

Незважаючи на довготривалі дискусії, сьогодні можна говорити про недостатнє обґрунтування механізму застосування податкових інструментів державної політики, зокрема у такому напрямі, як застосування податкових соціальних пільг та нарахування податкового кредиту з податку з доходів фізичних осіб. Це пов’язано з тим, що встановлюючи розмір податку та підстави для застосування податкових пільг, держава прагне не тільки забезпечити стабільну дохідну базу, але і впливати на розмір заощаджень громадян, з метою здійснення своєї стратегії розвитку, досягнення економічного зростання та соціальної справедливості у суспільстві.

Метою даного дослідження є теоретичне обґрунтування застосування податкових пільг в оподаткуванні доходів фізичних осіб та розробка напрямів оптимізації існуючої системи пільг з податку з доходів фізичних осіб в Україні.

Для досягнення цієї мети необхідно вирішити наступні завдання:

розкрити сутність поняття «податкова пільга» та визначити види законодавчо встановлених пільг при оподаткуванні доходів фізичних осіб;

обґрунтувати порядок застосування податкових соціальних пільг та нарахування податкового кредиту;

виявити тенденції розподілу регіонів України за рівнем застосування податкових пільг з податку з доходів фізичних осіб;

виявити основні фактори, що впливають на обсяги бюджетного відшкодування податку з доходів фізичних осіб;

визначити проблемні аспекти застосування податкових соціальних пільг та нарахування податкового кредиту з податку з доходів фізичних осіб;

надати рекомендації щодо напрямів удосконалення системи податкових пільг в оподаткуванні доходів фізичних осіб.

Об’єктом дослідження є теоретичні та практичні аспекти системи податкових пільг в оподаткуванні доходів фізичних осіб в Україні.

Предметом дослідження є законодавчо встановлені в Україні правила застосування податкових пільг в оподаткуванні доходів фізичних осіб.

При дослідженні теоретичних аспектів системи податкових пільг в оподаткуванні доходів фізичних осіб були використані метод аналізу й синтезу та принцип системного підходу. При здійсненні аналізу розподілу регіонів України за рівнем застосування податкових пільг з податку з доходів фізичних осіб був використаний метод кластерного аналізу. За допомогою багатофакторної регресійної моделі були виявлені основні фактори, які впливають на обсяги бюджетного відшкодування податку з доходів фізичних осіб.

Інформаційною базою дослідження є законодавчі та нормативно-правові акти з питань оподаткування доходів фізичних осіб, звітні дані Державної податкової інспекції в Київському р-ні м. Харкова, статистичні дані, наукові праці вчених та засоби інтернету.

    Читайте більше

    Доходи місцевих бюджетів їх динаміка та тенденції розвитку
    Курсова робота присвячена теоретико-правовим основам формування доходної частини місцевих бюджетів, аналізу формування та тенденції розвитку доходів місцевих бюджетів в Україні. Актуальність теми дослідження. Питання оптимізації формування доходів місцевих бюджетів та виявлення резерві ...

    Управління ліквідністю і платоспроможністю підприємства
    У ринкових умовах суттєвого розширення прав підприємств значно зростає роль своєчасного і якісного управління ліквідністю і платоспроможністю, та пошуку шляхів підвищення і зміцнення фінансової стійкості. Ліквідність це можливість підприємства фінансувати свою діяльність. Вона характе ...