Меню сайта

Місцеві податки та збори як складова системи оподаткування України

Сьогодні податки відіграють вирішальну роль у формуванні дохідної частини державного бюджету. Вони виконують роль регулятора економічних відносин у суспільстві. Створення оптимальної системи оподаткування - одне з найголовніших завдань держави. Економічні відносини, пов'язані з податками, торкаються всього населення країни, тому основні теоретичні і практичні аспекти побудови податкової системи цікавлять не тільки економістів, а й звичайних громадян.

Місцеві податки та збори є складовою частиною системи оподаткування України. Вони виконують важливу роль у соціально-економічному розвитку території, адже саме з місцевих бюджетів здійснюється фінансування закладів освіти, культури, охорони здоров’я населення, засобів масової інформації. Саме з місцевих бюджетів здійснюються видатки на соціальний захист та соціальне населення.

Дуже важливим є вироблення дієвого механізму, який би визначив нові принципи формування місцевих бюджетів, чітке розмежування функцій і повноважень усіх рівнів влади. При цьому питання міжбюджетних відносин повинні вирішуватись комплексно, оскільки вони тісно взаємопов’язані.

Тема даної курсової роботи не є новою. Питання, пов’язані з місцевим оподаткуванням, розглядалися й раніше у роботах таких українських вчених як Іванов Ю.Б. [15], Бєлова Н.О. [22], Курносова К.В. [25], Яцюта В.П. [12], та ін. Проте багато з проблем чекають на своє практичне вирішення. Все це обумовлює актуальність обраної теми.

Метою курсової роботи є аналіз місцевих податків та зборів як складової системи оподаткування, а також пошук недоліків сучасної системи функціонування місцевих бюджетів та розробка конкретних пропозицій щодо її вдосконалення.

Об’єктом дослідження є процеси формування та адміністрування місцевих податків і зборів.

Предметом курсової роботи є теоретичні та практичні аспекти стягнення місцевих податків та зборів, їх роль у соціально-економічному розвитку країни в цілому.

Досягнення мети потребує вирішення задач:

дослідження економічного змісту місцевих податків та зборів;

вивчення організації місцевого оподаткування

визначення ролі місцевих податків та зборів у соціально-економічних процесах;

дослідження нововведень, щодо місцевого оподаткування у новому Податковому кодексі України;

аналіз структури надходжень місцевих податків в Україні;

аналіз іноземного досвіду податкового регулювання місцевого оподаткування;

пошук проблем формування і використання місцевих бюджетів в Україні;

розробка пропозицій щодо вдосконалення існуючого податкового регулювання місцевого оподаткування.

Методи дослідження. Теоретичними і методичними засадами дослідження стали фундаментальні праці вітчизняних і зарубіжних вчених у сфері місцевого оподаткування. Також у роботі використані методи статистичної обробки інформації, метод порівняння, класифікація та систематизація даних.

Логіка та методологія дослідження обумовили структуру роботи, яка складається з двох розділів, вступу та висновків.

місцевий податок оподаткування україна

    Читайте більше

    Управління грошовими потоками на підприємствах АПК (на прикладі сільськогосподарських підприємств ДПДГ Черкаське і СТОВ Перемога)
    Актуальність теми визначається гострою необхідністю оптимізації грошових потоків сільськогосподарських підприємств у сучасних умовах. Значна частина кардинальних заходів, здійснених Урядом, мала не так економічний, як політичний характер, що не завжди себе виправдовувало. Непослідовніст ...

    Оцінка фінансової стійкості та стабільності підприємства
    Актуальність теми. Фінансова стійкість та ліквідність підприємства є невід’ємними поняттями ринкової економіки. Кожен суб’єкт господарювання прагне підтримувати стійкий фінансовий стан, абсолютну ліквідність та платоспроможність. Головною проблемою ефективного функціонування підприємств ...