Меню сайта

Місцеві податки та збори як складова системи оподаткування України

Сьогодні податки відіграють вирішальну роль у формуванні дохідної частини державного бюджету. Вони виконують роль регулятора економічних відносин у суспільстві. Створення оптимальної системи оподаткування - одне з найголовніших завдань держави. Економічні відносини, пов'язані з податками, торкаються всього населення країни, тому основні теоретичні і практичні аспекти побудови податкової системи цікавлять не тільки економістів, а й звичайних громадян.

Місцеві податки та збори є складовою частиною системи оподаткування України. Вони виконують важливу роль у соціально-економічному розвитку території, адже саме з місцевих бюджетів здійснюється фінансування закладів освіти, культури, охорони здоров’я населення, засобів масової інформації. Саме з місцевих бюджетів здійснюються видатки на соціальний захист та соціальне населення.

Дуже важливим є вироблення дієвого механізму, який би визначив нові принципи формування місцевих бюджетів, чітке розмежування функцій і повноважень усіх рівнів влади. При цьому питання міжбюджетних відносин повинні вирішуватись комплексно, оскільки вони тісно взаємопов’язані.

Тема даної курсової роботи не є новою. Питання, пов’язані з місцевим оподаткуванням, розглядалися й раніше у роботах таких українських вчених як Іванов Ю.Б. [15], Бєлова Н.О. [22], Курносова К.В. [25], Яцюта В.П. [12], та ін. Проте багато з проблем чекають на своє практичне вирішення. Все це обумовлює актуальність обраної теми.

Метою курсової роботи є аналіз місцевих податків та зборів як складової системи оподаткування, а також пошук недоліків сучасної системи функціонування місцевих бюджетів та розробка конкретних пропозицій щодо її вдосконалення.

Об’єктом дослідження є процеси формування та адміністрування місцевих податків і зборів.

Предметом курсової роботи є теоретичні та практичні аспекти стягнення місцевих податків та зборів, їх роль у соціально-економічному розвитку країни в цілому.

Досягнення мети потребує вирішення задач:

дослідження економічного змісту місцевих податків та зборів;

вивчення організації місцевого оподаткування

визначення ролі місцевих податків та зборів у соціально-економічних процесах;

дослідження нововведень, щодо місцевого оподаткування у новому Податковому кодексі України;

аналіз структури надходжень місцевих податків в Україні;

аналіз іноземного досвіду податкового регулювання місцевого оподаткування;

пошук проблем формування і використання місцевих бюджетів в Україні;

розробка пропозицій щодо вдосконалення існуючого податкового регулювання місцевого оподаткування.

Методи дослідження. Теоретичними і методичними засадами дослідження стали фундаментальні праці вітчизняних і зарубіжних вчених у сфері місцевого оподаткування. Також у роботі використані методи статистичної обробки інформації, метод порівняння, класифікація та систематизація даних.

Логіка та методологія дослідження обумовили структуру роботи, яка складається з двох розділів, вступу та висновків.

місцевий податок оподаткування україна

    Читайте більше

    Загальна характеристика ТзОВ «Імперія жирів»
    «Імперія жирів» - це українська компанія, що займається розробкою, виробництвом та реалізацією споживчих продуктів на основі рослинних жирів. ТМ «Маселко» - це унікальні продукти харчування, створені у поєднанні кращих технологічних досягнень у харчовій промисловості, в яких приховано істину е ...

    Кредитний ризик комерційного банку та шляхи його мiнiмiзацiЇ
    Ризик - невід’ємна складова частина людського життя. Він породжується невизначеністю , відсутністю достатньо повної інформації про подію чи явище та неможливістю прогнозувати розвиток подій . Ризик виникає тоді, коли рішення вибирається з декількох можливих варіантів і немає впевненості ...