Меню сайта

Фінансовий аналіз формування та розподілу прибутку підприємства

Прибуток - це багатозначний термін. Приблизно п'ятдесят років тому американський економіст Френк Найт, видатний дослідник цієї проблеми, у своїй енциклопедичній статті опублікував наступний вислів: «Можливо, не один економічний термін або поняття не використовується в такому неймовірному кількості загальновживаних значень, як прибуток». Це висловлювання не втратило своєї актуальності і сьогодні.

Проблеми визначення фінансових результатів діяльності та дослідження його функцій досліджувались в різні часи багатьма авторами. Вагомий внесок до вивчення формування фінансових результатів внесли вітчизняні вчені А.Ф. Балкін, Ф.Ф. Бутинець, З.В. Задорожний, Н.П. Кондраков, П.А. Костюк, В.Г. Лінник, В.В. Сопко, М.Г. Чумаченко та інші.

Ряд дослідників розглядають прибуток як поєднання різних елементів: винагороди за працю, доходів від інвестицій, плати за надання факторів виробництва, ренти від використання природних ресурсів або землі і т.д., тобто багато чого з того, що називається прибутком, є насправді відсоток, рента, заробітна плата, або доходи від факторів виробництва.

Ряд авторів розглядають прибуток як винагороду підприємця за подолання невизначеності, тобто за володіння здатністю орієнтуватися в економічній обстановці. Обрана тема є актуальною на сьогоднішній день, тому що функціонування всієї організації в цілому залежить від того, наскільки правильно на підприємстві формується і використовується прибуток. Правильний розподіл і використання прибутку частково впливає на економічну ситуацію в країні.

В умовах ринкових відносин підприємство повинне прагнути до отримання максимального прибутку, тобто до такого його обсягу, який дозволяв би підприємству не тільки міцно утримувати позиції збуту на ринку своєї продукції, а й забезпечувати динамічний розвиток його виробництва в умовах конкуренції.

Тому кожне підприємство, перш ніж почати виробництво продукції, визначає який прибуток воно зможе отримати. Звідси прибуток є основною метою підприємницької діяльності, її кінцевим результатом.

Важливим завданням кожного господарюючого суб'єкта - одержати більше прибутку при найменших витратах шляхом дотримання строгого режиму економії у витрачанні коштів і найбільш ефективного їх використання.

Основне джерело грошових накопичень підприємства - виручка від реалізації продукції, а саме та її частина, яка залишається за вирахуванням витрат на виробництво і реалізацію цієї продукції.

Метою даної роботи є розгляд планування і розподілу прибутку підприємства на прикладі Відкритого акціонерного товариства "Дослідний електромонтажний завод"..

Об’єктом дослідження є прибуток підприємства.

Предметом дослідження є механізм формування та розподілу прибутку.

Основними завданнями роботи є:

. Розглянути прибуток як економічну категорію.

. Розглянути механізми формування та розподілу прибутку на підприємстві.

. Проаналізувати фінансовий стан Відкритого акціонерного товариства "Дослідний електромонтажний завод".

. Проаналізувати показники формування та розподілу прибутку в Відкритому акціонерному товаристві "Дослідний електромонтажний завод".

. Проаналізувати вплив прибутку на фінансовий стан підприємства.

. Виявити основні проблеми пов’язані з формуванням та розподілом прибутку в Відкритому акціонерному товаристві "Дослідний електромонтажний завод" та привести шляхи подолання виявлених проблем.

    Читайте більше

    Оцінка фінансової стійкості та стабільності підприємства
    Актуальність теми. Фінансова стійкість та ліквідність підприємства є невід’ємними поняттями ринкової економіки. Кожен суб’єкт господарювання прагне підтримувати стійкий фінансовий стан, абсолютну ліквідність та платоспроможність. Головною проблемою ефективного функціонування підприємств ...

    Страхування відповідальності позичальників за неповерненя кредиту
    У взаємному зв’язку між кредитором і позичальником предмет їх спільного інтересу - кредит – породжує різні правничо-економічні ситуації: для боржника – зобов‘язання повернути позичені ресурси , а для кредитора право вимагати їх повернення у попередньо узгоджених обсязі і терміні. Неви ...