Меню сайта

Планування бюджету фірми й операційний аналіз її діяльності

Фінансовий менеджмент - це наука управління фінансами підприємства, направлена на досягнення його стратегічних і тактичних цілей. Останні ж є індивідуальними для кожного суб’єкта, що господарює. Новий складний етап формування ринкової економіки в нашій країні породив потребу у досліджені показників фінансового менеджменту діяльності підприємства. Підприємства в складних умовах податкового клімату й інфляції можуть мати різноманітні інтереси в питаннях регулювання маси і динаміки прибутку, дивідендної політики, але багато аспектів діяльності підприємства розв’язуються за допомогою універсальних методів, напрацьованих світовою ринковою цивілізацією й об’єднаних у науці фінансового менеджменту у струнку і корисну в практичному відношенні систему.

Метою курсової роботи є закріплення теоретичних знань, а також отримання практичних навичок самостійного розв’язання практичних завдань по управлінню фінансами підприємства з метою оптимізації результатів його виробничо-господарської діяльності.

Тобто, у мету роботи входить процес фінансового планування. Фінансове планування - це забезпечення процесу виробництва і реалізації фінансових ресурсів у необхідних обсягах і структурі.

При досягненні цієї мети вирішується завдання фінансового планування:

Розробка поточних і стратегічних фінансових планів;

Розробка обсягів внутрішнього і зовнішнього фінансування;

Прогноз доходів і витрат підприємства.

У системі фінансового планування розробляється наступні види планів:

Стратегічні;

Поточні;

Оперативні.

Стратегічні - це плани генерального розвитку фірми на довгостроковий період, в яких встановлюються основні напрямки розвитку підприємства, інвестиційні стратегії, і найважливіші фінансові показники.

Поточні - розробляються на основі стратегічних планів шляхом їх деталізації, у них проводяться ув’язка кожного виду вкладень з джерелами фінансування.

Оперативні - це короткострокові тактичні плани, які деталізують поточні плани за кожним напрямком бізнесу.

Процес бюджетування - це складання оперативного і фінансового бюджетів, і контроль за їх виконанням.

Бюджет - це річний фінансовий план підприємства, який характеризує доходи і витрати підприємства за окремий період, а також фінансові ресурси, необхідні для досягнення планових цілей.

Бюджет фірми класифікується за категоріями:

поточний:

план збуту;

виробничий план;

кошторис прямих виплат на матеріали;

кошторис прямих виплат на оплату праці;

кошторис загально виробничих витрат;

кошторис торгових і адміністративних витрат;

прогнозів звіт про прибутки та збитки;

фінансовий:

план надходжень і виплат (касовий план);

прогнозний балансовий звіт.

Отже, далі буде розглянуто перераховані вище питання.

    Читайте більше

    Комплексний аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства
    Етимологічне слово «аналіз» означає розгляд, вивчення, наукове дослідження будь-чого шляхом розчленування, розкладання цілого на його складові. Таке розчленування дає можливість з'ясувати внутрішню суть і природу процесів та явищ, їх залежність від різноманітних факторів, оскільки без так ...

    Бюджетування та контролінг на підприємстві
    Останнім часом підприємства найчастіше застосовують систему бюджетного планування, яка впроваджується з метою економії фінансових ресурсів, скорочення невиробничих витрат, більшої гнучкості в управлінні і контролі за собівартістю продукції, а також підвищення точності планових показників. ...