Меню сайта

Механізм оподаткування банків (за матеріалами Вінницької філії ПАТ Кредитпромбанк)

На сьогодні існує необхідність у формуванні вітчизняної системи податкового менеджменту банку, удосконаленні його інструментарію, що забезпечить нарощення конкурентних переваг та ефективне функціонування банку.

Проблеми функціонування системи оподаткування, питання податкового планування і управління податковими платежами, аспекти впливу оподаткування на діяльність суб’єктів господарювання висвітлені в роботах О.Д. Василика, П.В Мельника, Ю.Б. Іванова, А.І. Крисоватого, В.Г. Панскова, В.Л. Андрущенко, А.М. Соколовської, О.Д. Данілова, І.І. Д’яконової, В.В. Карпової, В.В. Лащака, Д.М. Серебрянського.

Дослідженням оподаткування банківських операцій, податкового стимулювання діяльності банків, розвитку оподаткування банків і розробці напрямів її вдосконалення присвячені роботи B.С. Петросової, М.Л. Бутилькова, О.І. Борисова, К.А. Кантирєва.

Слід зауважити, що залишилося поза увагою як науковців, так і практиків дослідження формування системи податкового менеджменту в банку, що і зумовило вибір теми дипломної роботи та свідчить про її актуальність.

Метою дипломної роботи є розробка теоретичних і практичних рекомендацій щодо розвитку податкового менеджменту банку, враховуючи його вплив на ефективність діяльності банку.

Реалізація поставленої мети обумовила необхідність вирішення в роботі таких завдань:

обґрунтувати місце і роль оподаткування серед факторів зовнішнього середовища діяльності банку;

дослідити теоретичні основи податкового менеджменту банку та виділення його елементів;

узагальнити існуючі методичні підходи щодо визначення рівня податкового навантаження, обґрунтувати методику розрахунку показників для його оцінки;

проаналізувати структуру податкових платежів і податкового навантаження по банківській системі;

дослідити інструментарій податкового менеджменту банку;

формалізувати взаємозв’язок показників податкового навантаження та ефективності діяльності банку.

Об’єктом дослідження дипломної роботи є відносини, пов’язані з перерозподілом фінансових ресурсів у вигляді податків і формуванням результату діяльності банку.

Предметом дослідження є теоретико-методичні засади та інструментарій податкового менеджменту банку.

Методологічну основу дипломної роботи склали положення теорії податкового менеджменту, оподаткування банківської діяльності та концепції банківського фінансового менеджменту.

У процесі дослідження використовувалися такі методи, як теоретичне узагальнення та порівняння, систематизація (при дослідженні податкового менеджменту та особливостей оподаткування у банківській сфері); спостереження (дослідження податкового навантаження по банківській системі); порівняння (у процесі встановлення існуючих методик оцінки податкового навантаження); системного аналізу (при визначенні елементів податкового менеджменту).

Інформаційною базою дослідження є законодавчі та нормативні акти з питань регулювання оподаткування банків, матеріали Національного банку України, Асоціації українських банків і Державної податкової служби України, наукові праці економістів, присвячені проблемам податкового менеджменту.

Структура і обсяг написаної дипломної роботи. Робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків.

    Читайте більше

    Дослідження конкурентоспроможності продовольчих товарів
    На сучасному етапі під терміном “товар” розуміють весь комплекс матеріальних та нематеріальних властивостей, до яких належить упаковка, колір, ціна, престиж виробника та роздрібного торгівця, тобто все те, на що звертає увагу покупець, шукаючи товар для задоволення власних потреб і бажан ...

    Загальнодержавні податки та їх значення для бюджету
    Тема “Загальнодержавні податки та їх значення для бюджету”, являється дуже актуальною на сьогоднішній день, бо в умовах перехідної економіки і створення ринкового середовища бюджет залишається важливим інструментом управління і формування фінансової політики держави. Побудова моделі ...