Меню сайта

Місцеві податки та їх характеристика

В Україні доходи місцевого бюджету формуються, в основному, з таких джерел: податок з доходів фізичних осіб, податок на прибуток підприємств, збори за використання природних ресурсів, місцеві податки і збори, надходження дивідендів від використання місцевого майна, власні надходження бюджетних установ та інші. Отже, податкові надходження є основним джерелом наповнення місцевого бюджету.

Саме з цієї причини, одним з основних завдань органів законодавчої та виконавчої влади, на сьогодні, є формування оптимальної податкової системи, яка б забезпечувала достатні надходження для фінансування бюджетних видатків і в той же час не стримувала розвиток економіки, оскільки, зростання ВВП спричиняє зростання надходжень до бюджету.

Ефективність податкової системи визначається тим, наскільки цілеспрямовано вона вирішує комплекс завдань, пов’язаних з керованістю економіки, як системи, розвитком виробництва, підвищенням життєвого рівня населення.

Отже, податкова система повинна успішно вирішувати фіскально-розподільче завдання. Шляхом оптимального розподілу доходів суб'єктів підприємництва та громадян забезпечувати дохідну частину бюджетів різного рівня, достатню для фінансування соціальних процесів та розвитку в цілому України та регіонів зокрема.

Також важливою проблемою на сьогодні є збільшення частки місцевих податків і зборів в структурі місцевих бюджетів оскільки цей вид оподаткування має бути основою наповнення місцевих бюджетів і забезпечувати їх самостійність та автономність.

Мета роботи - дослідити існуючі види доходів бюджетів місцевого рівня, зокрема податкових надходжень в розрізі місцевих податків та зборів,, а також розглянути недоліки та перспективи сучасної системи формування фінансових ресурсів місцевих органів влади.

Предметом дослідження даної роботи є:

- у теоретичній частині - висвітлення та докладне вивчення джерел фінансових ресурсів органів місцевого самоврядування;

- основна частина містить детальну інформацію про різновиди міських податків та зборів;

третій розділ присвячений удосконаленню місцевих податків та зборів, та визначенню шляхів підвищення їх ефективності.

На основі узагальнення наукової інформації зроблено висновок про доцільність більш широкого дослідження проблем забезпечення місцевого бюджету фінансовими ресурсами, та виявлення резервів зростання надходжень.

    Читайте більше

    Комплексний аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства
    Етимологічне слово «аналіз» означає розгляд, вивчення, наукове дослідження будь-чого шляхом розчленування, розкладання цілого на його складові. Таке розчленування дає можливість з'ясувати внутрішню суть і природу процесів та явищ, їх залежність від різноманітних факторів, оскільки без так ...

    Доходи місцевих бюджетів їх динаміка та тенденції розвитку
    Курсова робота присвячена теоретико-правовим основам формування доходної частини місцевих бюджетів, аналізу формування та тенденції розвитку доходів місцевих бюджетів в Україні. Актуальність теми дослідження. Питання оптимізації формування доходів місцевих бюджетів та виявлення резерві ...